Posts

Semangkuk Mi Hangat

Image
“What’s on your mind?” tanya gua secara random di tiga kilometer terakhir menuju basecamp . “Mmm... Capek,” jawab Arkha singkat. “What about you?” dia bertanya balik. “Indomie.” Arkha tertawa mendengar jawaban gua. Gua pun ikut tertawa. Siapa yang tidak memikirkan semangkuk mi hangat plus cabe rawit iris di tengah dinginnya gunung dengan ketinggian 3.000-an mdpl. Weekend ini, seperti weekend yang lalu-lalu, gua dan Arkha trail run ke gunung. Kami sama-sama setuju kalau tiga kilometer di gunung itu sangat berbeda dengan di kota. Kalau jalan di gunung, entah mengapa rasanya lama banget. Sampai akhirnya gua bosan dan melontarkan pertanyaan random itu pada Arkha. Sesampainya di basecamp , kami menuju satu warung tempat kami memarkir mobil. Gua sudah membayangkan nikmatnya menyantap mi hangat di cuaca dingin begini. Ditambah perut gua lagi laper banget setelah trail run 16 kilometer. Rencana gua adalah pesan mi sebelum mandi. Jadi, minya udah siap setelah gua mandi, gak perlu

Perkara Beri Kabar

Image
Bulan Juni, ibu akhirnya berangkat haji. Setelah tertunda tiga tahun akibat pandemi. Bahagia dan lega tergambar jelas di wajah ibu yang sudah menanti-nanti ke tanah suci. Seperti setumpuk rindu yang terbayarkan. Sayangnya, ibu pergi sendiri. Bapak tidak bisa berangkat tahun ini karena terbentur satu aturan dari Pemerintah Arab Saudi: Khusus tahun ini, usia peserta haji maksimal 65 tahun per akhir Juni 2022. Bapak kelebihan sembilan bulan. Setiap hari, bapak dan ibu berkomunikasi via WhatsApp. Video call sesekali, tapi kebanyakan ngobrol di chat . Biasanya ibu kasih kabar agenda hari itu, atau aktivitas apa saja yang sudah dilakukan. Bapak bilang kepadaku bahwa ia tidak mau banyak tanya terlalu detil agar tidak mengganggu ibadah ibu. Kabar singkat saja menurut bapak sudah cukup. Yang penting bapak tahu ibu baik-baik saja dan sehat di sana. Suatu hari, sepertinya hari ke-11 atau ke-12, ibu tak kunjung beri kabar pada bapak hingga malam tiba. Bapak masih berpikir baik, mungkin agenda ibu

One Day

Image
Just put it here as a reminder for myself. Lately, it just feels hard to be me, to be my own self who deeply cares for other. I found this reminder at the right time, and thought these words are beautiful. The right person will know how to hold your love. The right person will choose you just as deeply as you choose them. You will not have to quiet the way you care, you will never feel like you are too much. You will not have to beg for the love you deserve. One day, you will be met where you are. One day, you will be someone's favorite thing, and you will not be confused — you will not feel like you are fighting for someone who isn't fighting for you. One day, you will understand that it never mattered how tightly you held on to the wrong people, how intensely you tried, because the right people were always going to find you. The right people were always going to stay. Source: Thought Catalog  

Morning Talk: Crossroads

Image
I turned 30 this year. A life stage I was a bit scared to enter because I considered myself someone who is not mature enough yet as people at this age should have become. In the past few years, many things happened, and many things changed, especially my perspectives, insights, life values, and things I perceive life. Four years ago, when I was 26, I wrote about Quarter Life Crisis (you can read it here ). It just feels nice to be able to go back to old posts because I can recall what I was feeling at that time, what I was thinking, what made me insecure the most, how I perceived life, and how I valued myself and others. In short, four years ago, I can say that I experienced QLC too; I saw my friends getting married one by one, or having remarkable achievements in their life, and honestly, I couldn't stop myself from not comparing. Like, Hey, I want it too! When my time comes? When the good things will happen to me? So, what it's like to be 30? We have our good and bad times Do

24/7

Image
Happy birthday to the love of my life. My 24/7. My everything. I know I cannot say any birthday greeting to you because you believe Islam doesn't celebrate this kind of life event (we might have a different view on this). So, let me share a little story about you here. You are the one who treats me like a princess Who never raises your voice to me Who continuously supports my dreams and encourages I can do it Who introduces me to nature and it changes my life forever, in a good way Every time I got home, you prepared hot water for my bath without asking and bought my favorite food You are the one who excitedly asks how my trip is going and becomes a good listener Who reminds me to solat 2 rakaat when I tell I face a hard time Who shows love unconditionally through the endless act of service, and unconsciously, gives me a picture of what kind of partner I want to be with in the future I feel blessed and lucky to have a father like you Sometimes I wondered if you are no longer in thi

What I Eat in A Day

Image
“Selamat pagi, Kawan. Jangan lupa sarapan.” Sapa seorang senior di WhatsApp Group (WAG) komunitas lari trail . Hampir tiap pagi beliau menyapa sambil kirim foto menu sarapan sehat berwarna-warni yang menggugah selera. Usianya 40+ tapi masih aktif berolahraga dan menjalankan pola hidup sehat. Terinspirasi dari foto-foto sarapan unggahan beliau, gua mau cerita apa aja yang gua makan dalam sehari. Sekalian buat dokumentasi pribadi biar gua inget pola hidup gua di umur 30. Sarapan ala Cak San Sebagai info, gua hidup sendiri (ngekos) dan masih WFH (Work from Home), jadi gua lebih sering masak sendiri. Gua bukan vegan/vegetarian/pescatarian, tapi coba nerapin pola hidup sehat. Fokus gua: 1. Pilih makanan raw , 2. Kurangi processed foods , 3. Usahain makan buah dan sayur tiap hari, 4. Kurangi makanan tinggi gula karena bokap ada diabetes. PAGI Menu: oatmeal + pisang + granola Oatmeal, salad, green tea Gua sarapan sekitar jam 8 dan sarapannya cukup simpel. Sejujurnya gua cenderung malas be

30

Image
I'm official “kepala tiga”! It is exciting and scary at the same time. Responsibility is getting bigger, while our energy is getting more limited. But, most of all, I was so grateful and happy to spend my special day vacation with close friends, surrounded by people I love and love me too. Ok, as usual, I want to share some points that sum up my life in the past year. IT IS NOT advice, wisdom, or life hacks, just a note of what I have been going through, so I can remember what it’s like on the way to 30. Here it is. 1.        Black dress never goes wrong. 2.        Fine dining always makes me delightfully fine. 3.        Ask our best friend once in a lifetime: Mau kado apa? It is very fulfilling. 4.        "Setiap manusia di dunia. Pasti punya kesalahan. Tapi hanya yang pemberani. Yang mau mengakui." – Sherina 5.        Yep, the hardest part is admitting our mistakes and apologizing. Then we will realize that apology and forgiveness are one kind of beauty in life. 6.